Shop  BOOK-NOW-BUTTON-124X72 

First Aid Plus

Contact us today on:
T: +353 74 912 7279
M: +353 87 1181992
Email Siren Training

Qualified

Experienced

Siren-USP-TRUSTED-340x50

Siren Training Ireland

First Aid Quiz

first aid

Take our First Aid Quiz - Answers are given at the bottom of the page

1. An Infants pulse should normally be felt for, at which of the following locations?
a. Carotid (neck)
b. Brachial (upper arm)
c. Radial (wrist)

2. The new European telephone number for emergencies is?
a. 999
b. 911
c. 112

3. A person suffering from Shock should normally be?
a. Placed on their back with the head raised
b. Walked to aid poor circulation
c. Placed on their back with the legs raised

4. A person suffering from a Nosebleed should be?
a. Placed sitting with head forward and nose pinched
b. Placed sitting with the nose plugged to avoid unnecessary blood loss
c. Placed sitting with head back and nose pinched

5. A conscious casualty, whose legs are trapped following an accident should be?
a. Not released until the emergency service arrive
b. Be released as soon as t is possible to do so
c. Be only released within 10mins

6. Which of the following is a cause of Suffocation?
a. Chest injury
b. Plastic bag over the face
c. All of the above

7. Excluding Hospitals, how many people each day experience 'Sudden Death' currently in Ireland?
a. 20
b. 8
c. 15

8. When performing "mouth to mouth" ventilation only on an adult, a breath should be given every?
a. 3 - 4 sec
b. 7 - 8 sec
c. 5 - 6 sec

9. If you approach an electric high tension cable you can receive a shock up to?
a.18 meters
b. 10meters
c. 25meters

10. An unconscious casualty, under normal circumstances, is better off to be?
a. On their back with a pillow under the head
b. On their side
c. On their back with the legs raised

11. What questions would you first ask a person who you suspected was choking?
a. Can you breathe, cough or speak?
b. What did you choke on?
c. Can you hear me, cough or tell me what you choked on?

12. The normal average pulse rate of an adult at rest is?
a. 40 to 60 beats per minute
b. 60 to 80 beats per minute
c. 60 to 100 beats per minute

13. The chances of you giving first aid to a friend or relative is?
a. 80%
b. 60%
c. 90%

14. Bleeding from an Artery can result in death in a period as short as?
a. 8 mins
b. 4 mins
c. 6 mins

15. A person suffering from a Heart Attack should be placed?
a. On their side
b. Half sitting
c. Lying down

16. Blisters are normally associated with what type of burn?
a. Superficial (1st degree)
b. Full thickness (3rd degree)
c. Part thickness (2nd degree)

17. When performing CPR on the chest of an adult should be compressed?
a. 1 third depth of the chest
b. Up to 2 inches
c. A minimum of 2 inches

18. A Strain is caused by which of the following?
a. An over stretched muscle
b. Abnormal movement of a joint
c. Ligament injury

19. Concussion is caused by which of the following?
a. Bleeding within the skull cavity
b. Pressure from a fractured skull
c. Movement of the brain within the skull

20. Bleeding from a Vein can be described as?
a. Bright red and flowing
b. Dark red and spurting
c. Dark red and flowing

21. In the year 2000 in Ireland, Heart Disease accounted for what percentage of Deaths?
a. 34%
b. 41%
c. 28%

22. The first task at any emergency is to?
a. Account for all casualties
b. Check if there is further danger
c. Check ABC in all casualties

23. A child's pulse in comparison to an adults is?
a. The same
b. Slower
c. Faster

24. A dislocated finger should be?
a. Not used for a few days to allow healing
b. Be put back in place by you as soon as possible
c. Always referred for medical attention

25. The chances of surviving "sudden death" on average in Ireland at present is?
a. 2%
b. 10%
c. 20%

Answers:
1. b, 2. c, 3. c, 4. a, 5. c, 6. b, 7. c, 8. c, 9. a, 10. b, 11. a, 12. b, 13. a, 14. b, 15. b, 16. c, 17. b, 18. a, 19. c, 20. c, 21. b, 22. b, 23. c, 24. c, 25. a

Check out our range of basic first aid and FETAC first aid courses or get in touch on 0871181992 or fill in our contact form.